lcp
SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Ce legume pot fi cultivate toamna intr-o sera de gradina?

De : Malvina - Categorii : Noutati

Odata ce culturile de vara se sfarsesc, exista plante rezistente pentru a le lua locul si a ne oferi o recolta bogata la sfarsitul toamnei sau chiar si pe timpul iernii. O sera de gradina ne ofera oportunitatea fantastica de a extinde sezonul de vegetatie pentru multe culturi, si chiar daca temperaturile exterioare scad simtitor, acesta raman un spatiu protejat pentru a continua cultivarea unei game variate de legume. O sera gradina nu este doar pentru cultivarea plantelor iubitoare de caldura, precum rosiile, vinetele, ardeii sau castravetii. Multe legume gustoase pot fi cultivate in sera in timpul sezoanelor reci, oferindu-ne astfel posibilitatea de a ne bucura de legume proaspete, bio, crescute in ritmul lor natural, incomparabile fata de legumele pe care le regasim in comert.

Lista plantelor ce pot fi cultivate intr-o sera in timpul sezoanelor reci este destul de lunga, insa pentru a le oferi un mediu propice in care sa se dezvolte, trebuie sa avem grija ca temperaturile sa nu scada sub 0 grade si sa le oferim iluminare artificiala, aspecte importante pentru cresterea pnatelor. Este evident faptul ca procesul de cresterea al plantelor este mai lent pe timpul toamnei, fata de lunile de vara, insa merita din plin asteptarea, deoarece produsele bio vor depasi ca si gust si aroma orice leguma sau planta pe care o putem achizitiona din magazin.

Legume crescute in sera de gradina

Asadar, indiferent daca avem o sera in curtea casei sau o sera mare pentru a ne satisface nevoile de crestere si vanzare, in urmatoarele randuri vom prezenta unele dintre cele mai bune culturi pe care sale luam in considerare sa le crestem intr-o sera toamna, pentru a le recolta la sfarsitul sezonului sau chiar si in timpul iernii.

Sfecla rosie

Sfecla rosie este o leguma fantastica, usor de cultivat si care nu necesita mult spatiu!

Aceste plante prefera solul nisipos, adanc, bine drenat si sunt iubitoare de vreme mai rece, fiind astfel ideale pentru a fi plantate in lunile mai racoroase de toamna. Sfeclei rosii ii place o atmosfera mai umbroasa si are nevoie de spatiu pentru a-si extinde radacinele, in caz contrar acestea se pot incurca destul de tare in sol. Recoltarea sfeclei se face de la 7 pana la 8 saptamani dupa plantare, atunci cand sfecla a atins dimensiunea dorita. *Acestea se recolteaza atunci cand sfecla este tanara si radacinile sunt mici!

Sfecla

Broccoli/Broccolino

Broccoli este o leguma uimitoare, bogata in nutrienti, iubitoare de lumina si ideala pentru a fi cultivata in sezonul rece. Semintele au nevoie de aproximativ 4-7 zile pentru a germina, apoi se vor planta in sol pentru a ne bucura de o recolta buna de iarna. Dezvolta tulpini lungi si este necesar sa fie puse mai adanc in sol si sa fie scaldate in lumina pentru a rasari bogate si mari. Parte comestibila a plantei este practic floarea nedeschisa, motiv pentru care trebuie recoltata cand este complet dezvoltata, insa inainte ca mugurii sa se deschida si sa produca flori mici, galbene.

Broccoli

Conopida

Conopida este una dintre cele mai usor de cultivat legume si se descurca excelent atunci cand este plantata alaturi de alte plante similare precum broccoli.. Iubeste temperaturiile de 16-18 grade si umiditate (fara a se exagera si a crea un sol prea ud). Rasadurile se planteza la cel putin 30 de centrimetri unul de celalalt si solul trebuie mulcit in jurul plantelor pentru a mentine buruienile si umiditatea. Recoltarea se poate realiza atunci cand capatanile au atins 15 cm sau mai mult, dar inainte ca sa infloreasca, exact ca in cazul broccoliului.

Conopida

Varza

Varza este usor de cultivat si extrem de rezistenta, prefera solul fertil si sa fie partial luminata (nici umbra, nici lumina puternica). Varza este o recolta excelenta de toamna, deoarece nu ii plac temperaturile de peste 24 de grade. Rasadurile se planteza la distanta (15-20 cm) pentru a le oferi spatiu suficient pentru cresterea unor capatane mai mai de varza, iar solul trebuie mentinut umed, astfel incat legumele sa fie suculente si dulcege. Varza se recolteaza cand ajunge la dimensiunea dorita, insa inainte ca frunzele sa se despice!

Varza

Salata verde

Exista un motiv pentru care salata verde este cultivata in intreaga lume, fiind asadar o modalitate ieftina si usoara de a pune pe masa o leguma proaspata, delicioasa si extrem de versaltila. Este o planta iubitoare de vreme rece si care poate fi cultivata si recoltata pe tot parcursul toamnei si al iernii. Aceasta planta creste bine la temperaturi cuprinse intre 7 si 18 grade, preferand astfel conditiile racoroase si umede. Salata verde poate fi recoltata odata ce frunzele exterioare ating o dimensiunile utilizabile (culegerea frunzelor tinere si fragede va permite, de asemenea, frunzei interioare sa continue sa creasca). Cu toate acestea, este bine sa recoltati salata inainte ca aceasta sa se maturizeze prea mult si sa devina amara.

Salata verde

Spanac

Spanacul este una dintre cele mai benefice plante pentru o dieta sanatoasa si echilibrata! Deloc pretentioasa, aceasta planta se poate cultiva controlat in orice sezon, chiar si toamna si iarna. Iubeste lumina si are nevoie de umiditate constanta, si cel mai important, inainte de plantare, solul trebuie tratat cu ingrasamant bogat in azot. Spanacul are nevoie doar de 40-45 de zile pantru a ajunge la varsta de recoltare, oferindu-ne astfel ocazia de a planta succesiv astfel incat sa avem recolte bogate tot anul. Cu toate ca are nevoie de un mediu controlat in care sa se dezvolte, cu lumina si umiditate propice, este o planta usor de cultivat, delicioasa si consumata la nivel foarte mare, fiind asadar planta ideala atat pentru consum prorpiu, cat si pentru comercializare.

Spanac

Ceapa

O leguma ideala pentru consum, atat in stare cruda, cat si in mancare! Bogata in vitamine benefice, cu un continut scazut de calorii si mai important, cu multe beneficii pentru sanatatea noastra, ceapa este o planta perfecta pentru a fi cultivata toamna. Inainte de plantare, este important ca solul sa fie imbogatit cu ingrasamant sau comport, pentru a obtine ceapa mare si suculenta. Se planteaza la aproximativ un cm adancime si la aproximativ 4-5 cm intre ele. Trebuie de asemenea sa ne asiguram ca planta sta sub pamant in timp ce incepe sa creasca, iar odata ce frunzele s-au decolorat complet si s-au prabusit, putem incepe recoltarea.

Ceapa

Morcovi

Morcovii sunt o leguma de tip radacina foarte hranitoare, bogata in vitamine importante si ideala pentru cultivarea in sera chiar si in timpul sezoanelor reci. Morcovii cresc bine la temperaturi mai scazute si pot fi gata de recoltat in mai putin de 80 de zile. Este o cultura bienala si de sezon rece, care poate tolera bine chiar si inghetul. Avantajul cresterii morcovilor intr-un solar de gradina este faptul ca putem prelungi sezonul de recoltare, semanand mai devreme primavara sau mai tarziu toamna pentru a putea recolta la sfarsitul toamnei si la inceputul iernii.

Morcovi

In concluzie, cultivarea legumelor in sere de gradina este avantajoasa in orice sezon, chiar si in cele reci, pentru care multe legume si plante care pot fi cultivate cu succes chiar si atunci cand temperaturile sunt scazute, aproape de inghet. Intr-un mediu controlat si propice pentru ca rasadurile plantate sa se dezvolte corespunzator, vom avea sansa de a recolta in timp scurt roade bio, delicioase si pline de nutrienti, net superioare celor comercializate in magazinele mari!

Related posts

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare