Inca din primele luni de viata, jocul reprezinta una dintre activitatile preferate ale copiilor. In perioada de dezvoltare, jocul este cel mai simplu si mai eficient mod prin care cei mici isi pot antrena abilitatile si implicit, imaginatia. Chiar daca noi adultii vedem joaca copiilor nostri o simpla modalitate prin care acestia isi ocupa timpul, in realitate joaca cu jucarii lor reprezinta mult mai mult. Traind intr-o era total diferita fata de cea in care am crescut noi, tehnologizata, mereu la un program fix si cu prea putina libertate de explorare, prin jocul lor copii pot fi orice, isi pot imagina orice si crea cele mai inedite scenete si povesti. O activitate atat de simpla, dar cu atat de multa insemnatate!
Ce este jocul de fapt? Cum il definim?
Cu certitudine am putea defini jocul ca baza a tuturor achizitiilor, abilitatilor si cunostintelor pe care le intreprindem inca din primele luni de viata si care modeleaza un viitor adult in societate. Jocul si modalitatea de joaca poate sa difere de la persoana la persoana, insa acest lucru nu inseamna ca cineva se joaca gresit. Din acest motiv, noi ca si parinti nu trebuie sa judecam modul in care se joaca copilul nostru, ci sa incercam sa ii intelegem viziunea si mai important decat atat, ar trebui sa mai copilasim si noi alaturi de copii nostri, prin joaca ne distram, relaxam si petrecem timp de calitate cu cei mici.
De ce este important jocul in dezvoltarea copiilor?
Recunoscut de Inalta Comisie a Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, jocul este un drept al fiecarui copil, iar importanta lui in dezvoltarea armonioasa a copiilor este de necontestat. Joaca este permisiva, libertina si ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolta imaginatia si creativitatea, abilitatile cognitive si emotionale, sa isi antreneze dexteritatea, sa isi descopere forta. Mai mult decat atat, prin joc cei mici exploreaza lumea inconjuratoare, interactioneaza si socializeaza cu alti copii si adulti, aspect care ii dezvolta abilitatile sociale care ii vor fi de un mare ajutor in viata de adult.
*Prin joc putem inlatura starea de anxietate si stresul cu care se confrunta copilasii in prezent.Prin inhibarea cortizonului care se produce la nivelul creierului, copilul se va putea relaxa si simtii mai bine, mai putin anxios.
Care este rolul jocului?
Inca de la cele mai varste fragede cand copilasii sunt atrasi de orice jucarie care scoate sunete, are lumini si canta si pana in adolescenta sau chiar mai tarziu, jocul este aspect de o importanta majora in dezvoltarea copiilor. Indiferent de modalitatea si stilul propriu prin care copiii se joaca, jocul este cel care starneste reactii, dezvolta abilitati si mentine starea de curiozitate si nevoia permanenta de a descoperii lumea.
Jocul este foarte important in dezvoltarea celor mici si putem observa beneficiile jocului in dezvoltarea lor fizica, emotionala si sociala, iar in urmatoarele randuri vom detalia acest lucru.
Importanta jocului in dezvoltarea fizica
Ca prim aspect, importanta jocului in dezvoltarea celor mici poate fi observata la nivel fizic prin:
-
Exersarea si dezvoltarea motricitatiii fine. De la jocurile de sortat si aranjat, jocurile de constructie si cele de aruncat cu mingea etc., activitati prin care isi vor intarii musculatura mainii si isi vor exersa precizia in miscare.
-
Dezvoltarea musculaturii si fortificarea oaselor. Exploratori in sine, cei mici vor alerga, se vor catara, vor invata sa peladeze si sa inoate, activitati ideala in cresterea armonioasa si dezvoltarea fizica.
-
Dezvoltarea vazului si a auzului. Unii copii coloreaza, altii canta sau asculta muzica, actiuni prin care vor descoperi culorile, nuantele si sunetele inconjuratoare si nu numai.
Importanta jocului in dezvoltarea emotionala
Dezvoltarea emotionala este necesara si de o importanta majora,sa iar prin joc ce mici pot:
-
sa invete sa isi exprime emotiile
-
sa isi gestioneze emotiile
-
sa fie empatic cu emotiile si reactiile celor din jur
-
sa fie mai organizat
-
sa imparta jucariile si sa se joace impreuna cu alti copilasi
-
sa isi creasca stima de sine
-
sa imparta bucuria victoriei si cu ceilalti participanti ai jocului
Importanta jocului in dezvoltarea sociala
La fel ca si dezvoltarea emotionala, partea sociala este foarte importanta si prin aceasta copilul invata:
-
sa se joace jocuri de rol
-
sa se puna in diverse situatii in care imita anumite comportamente pe care le-a vazut
-
sa urmeze reguli
-
sa se joace in echipa
-
sa piarda si sa castige
In ultimul rand, noi parintii trebuie sa intelegem rolul si importanta jocului in dezvoltarea copiilor nostri. Sa ne face timp sa intram in lumea lor, sa luam parte la jocurile lor, dar sa le lasam si spatiu personal in care se pot juca dupa bunul plac. Cu siguranta fiecare parinte in parte isi doreste sa ii transmita copilului valorile corecte dupa care sa se ghideze si reactioneze in viata, iar acest lucru se face cel mai usor si mai eficient prin joaca. Pentru ca acest proces sa decurga natural si armonios, putem alege jucarii care sa ne ajute in acest sens si anume: jucarii pentru bebelusi, jucarii interactive, jucarii din lemn si multe alte jocuri cu specific in dezvoltarea copiilor!