Jucăriile senzoriale au un rol important în dezvoltarea abilităților motorii ale copiilor. În funcție de tipul jucăriei, copiii vor fi stimulați senzorial și iși vor exersa gândirea logică. Tipuri de jucării senzoriale pentru o dezvoltare armonioasă:
POP-IT
POP-IT-urile sunt jucăriile momentului. Aceste jucării senzoriale realizate din silicon sunt foarte benefice pentru copiii care suferă de ADHD sau anxietate. POP-IT-urile vor distrage atenția copiilor de la simptomele date de anxietate și vor elimina stresul ceea ce le face potrivite și pentru adulți. Acest tip de jucărie senzorială are un real succes în terapia copiilor cu autism sau a persoanelor care suferă de ticuri nervoase.
Nisipul kinetic
Un alt tip de jucărie senzorială benefică pentru cei mici este nisipul kinetic. Nisipul este non toxic iar textura sa permite o modelare ușoară oferind o senzație umedă. Copiii își vor dezvolta abilitățile motorii fine și se vor distra în același timp. Este disponibil într-o mare varietate de culori vii care vor capta atenția celor mici. Acest tip de nisip nu pătează și nu se lipește de mâini.
Fidget Spinner
Cu siguranță ați auzit de acest tip de jucărie care a generat o adevărată nebunie la apariția sa. Mișcările line de rotație dar rapide vor ține mâinile copiilor ocupate pentru mult timp. Copiii foarte energici vor avea acum o jucărie care să le consume energia în timp ce învață să facă trucuri cu spinner-ul.
Puzzle
Puzzle-urile sunt printre primele jucării senzoriale apărute pe piața. Această jucărie este o adevarată provocare la fiecare utilizare. Copilul se va folosi de ilustrația imaginii pe care trebuie să o asambleze pentru a rezolva puzzle-ul. Astfel, cei mici își vor exersa gândirea logică și își vor dezvolta abilitățile de coordonare mână-ochi.
5 beneficii ale jucăriilor senzoriale:
-
Stimulează simțul tactil și vizual – fiecare jucărie nouă este o nouă interacțiune care stârnește curiozitatea copilului. Cel mic va testa fizic jucăria și se va antrena în recunoașterea jucăriilor asemănătoare.
-
Îmbunătățesc abilitățile motorii – dezvoltarea abilităților motorii încă din primii ani de viață este foarte importantă în realizarea activităților zilnice. Lipsa de antrenament pe termen lung poate duce la reducerea capacității fizice a copilului.
-
Stimulează imaginația și creativitatea – pe măsură ce copilul începe să descopere jucăria, acesta va deveni din ce în ce mai creativ. Va inventa povești și va găsi atribuții diferite jucăriei pentru a se bucura cât mai mult timp de ea.
-
Antrenează memoria și concentrarea – de multe ori observăm că cei mici sunt foarte concentrați și nu le putem distrage atenția de la un anumit obiect. Această abilitate este aceeași de care va avea nevoie în viitor.
-
Dezvoltă gandirea logică – jucăriile de tip puzzle sunt special concepute pentru a dezvolta latura cognitivă, ajutând copiii să facă conexiuni corecte.
În categoria de jucării găsești o gamă variată de jucării senzoriale pentru copilul tău!
Sursă foto: glowmania.ro / sport24.ru / thetoyinsider.com