lcp
SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Totul despre gradinarit: Descopera care sunt beneficiile

De : Malvina - Categorii : Noutati

Gradinaritul este o activitate relaxanta si vine cu o varientate importanta de beneficii, insa cu toate acestea, gradinaritul nu este pentru oricine si nu este tocmai usor sa poti intretine o gradina bogata, deoarece aceasta activitate necesita timp si implicare. Din fericire, daca esti pasionat de gradinarit, ai o bucatica de pamant pe care doresti sa o utilizezi in acest sens, cu sfaturi bune, cu unelte potrivite si cu putina cercetare pentru plantele pe care iti doresti sa le cultivi, cu siguranta visul tau poate deveni realitate! O gradina frumoasa este un plus estetic al casei tale, insa mai mult decat atat, gradinaritul este o activitate care iti poate aduce beneficii valoroase pe termen lung si contribuie in mod direct la sanatatea ta prin alimente crescute curat, pline de vitamine si nutrienti.

Totul despre gradinarit

Daca iti doresti cu adevarat sa intreprinzi o astfel de activitate, in urmatoarele randuri iti vom da cateva sfaturi utile pentru un start de succes si totodata iti vom prezenta cele mai importante beneficii pe care le poti desprinde din aceasta pasiune.

Sfaturi si tips-uri utile atat pentru incepatori cat si pentru cei experimentati

  • Realizeaza inca de la inceput un plan

Indiferent de suprafata de care dispui si pe care iti propui sa o gradinaresti, este bine sa iti faci un plan si sa cercetezi putin in prealabil despre acest subiect. Sunt anumite decizii pe care trebuie sa le iei din timp pentru ca la final de primavara sau toamna sa te poti bucura de culturi bogate, indiferent cat sunt ele de mici.

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei in acest sens este ce anume iti doresti sa cultivi: flori colorate, plante aromatice, fructe delicioase sau legume hranitoare. Aceasta decizie este foarte importanta deoarece fiecare soi are nevoie de conditii specifice pentru a se dezvolta si creste armonios in gradina ta.

  • Pregateste solul din timp

Este evident faptul ca tipul de sol joaca un rol esential in cresterea plantelor, si tocmai din acest motiv trebuie sa testem in prealabil solul si sa il pregatim pentru a gazdui plantele potrivite. Plantele au nevoie de un sol bogat in nutrienti si bine drenat. De asemenea, este important sa observam si textura pamantului, care ar trebui sa fie usor de sapat si faramitat. Un pamant uscat, cu textura argiloasa va impiedica dezvoltarea plantelor tale, deoarece le va fi dificil sa isi imprastie radacinile in pamant.

  • Alege locul de semanare potrivit pentru fiecare planta

Indiferent de ce ai decis ca vrei sa plantezi in gradina ta sau iti doresti o cultura mixta, este bine sa stii inca de la inceput preferintelor plantelor tale. Daca ai pregatit corespunzator solul, acum trebuie sa alegi cum sa le plantezi! Unele plante au nevoie de mai mult spatiu pentru a se extinde, pe cand unele se descurca perfect intr-o zona mica, unele plante prefera lumina din abundenta, pe cand altele au nevoie de umbra, unele plante au nevoie de hidratare multa, iar altele se descurca si cu un sol mai uscat; insa este cert faptul ca la aceste caracteristici este bine sa fim atenti inca de la inceput. Poate te decizi sa ai culturi extinse si sa le oferi un mediu controlat indiferent de sezon sau intemperii, iar in acest sens, pe langa culturile de gradina, poti opta si pentru o sera de gradina, optiunea ideala pentru orice gradinar!

  • Echipeaza-te cu unelte de gradinarit

Uneltele de gradinarit iti sunt indispensabile in aceasta activitate si fara ele nu vei putea practic face nimic! Ai nevoie asadar de o sapa, o lopata si un harlet, o grebla, o foarfeca buna, o stropitoare si un furtun de gradina, o pompa de stropit, un carucior de gradina rezistent si niste manusi bune de gradinarit care sa iti protejeze mainile. Cu siguranta lista produselor utile pentru gradinarit este mult mai mare, insa pe parcurs mai poti face achizitii specifice, atat pentru tine, cat si pentru plantele tale, ca poate au nevoie de suporti de catarat, trebuie legate etc.

  • Hidrateaza si fertilizeaza solul si verifica periodic culturile

Gradinaritul este o activitatea care necesita multa implicare, tocmai din acest motiv culturile trebuie verificate in permanenta, trebuie studiate pentru a vedea cum se dezvolta si daca mediul si solul le este propice, iar daca nu, trebuie sa luam masurile necesare pentru ca acestea sa creasca exact asa cum trebuie. Plantele au necesitati diferite, iar in functie de ce soiuri ai plantat, trebuie sa ai grija sa le oferi cantitatea de apa corespunzatoare. Mai mult decat atat, plantele au nevoie de ingrasamant pentru a creste armonios, iar in acest sens trebuie sa le asiguri nutrientii necesari si si sa fertilizezi solul periodic.

Beneficii ale gradinaritului

Dupa cum am mentionat si in inceputul acestui material de blog, activitatea de gradinarit iti ofera cateva beneficii importante printre care merita sa mentionam ca:

  • Gradinaritul poate ameliora stresul

Activitatea de gradinarit este corelata pozitiv cu reducerea semnificativa a simptomelor de depresie si anxietate. Gradinaritul ofera o stare de control asupra unei situatii si ne invata totodata o abilitate care poate creste increderea in sine.

  • Scade tensiunea arteriala

Este recomandat sa facem minim 30 de minute de activitate fizica la nivel moderat in fiecare zi, iar gradinaritul se numara printre activitatile benefice in acest sens. Fie ca sapam usor solul, ca rarim plantele, taiem plantele vestejite sau greblam frunzele, aceste activitati usoare pot preveni si controla hipertensiunea arteriala.

  • Timpul petrecut afara este benefic pentru oasele tale

Cand petreceti timp in aer liber, facand si o activitate draga, pielea este expusa la soare si organismul este determinat sa produca vitamina D, o vitamina care are rolul de a absorbi calciul, un mineral esential pentru fortifierea oaselor.

  • Gradinaritul arde calorii

Gradinaritul este un exercitiu de intensitate moderata si puteti arde pana la 330 de calorii facand aceasta activitate usoara timp de o ora. Este o ocupatie benefica pentru oricine persoana, de orice varsta si aceasta activitate nu trebuie facuta intr-un ritm alert, care sa va oboseasca pana la epuizare, ci intr-o maniera relaxanta, intr-un ritm specific personal.

  • Te poate face fericit

Actiunea de a creste plante poate ajuta de asemena si la imbunatatirea starii de spirit! Gradinaritul creste calitate vietii si reduce totodata tulburarile de dispozitie. Facand ceea ce iti place, relaxandu-te si detasandu-te de cotidian, te poate face automat mai fericit, mai plin de viata si cu o gandire mult mai pozitiva!

Beneficii gradinarit

Asadar, daca iti doresti sa te ocupi de gradinarit, sa te relaxezi facand ceva ce iti aduce numai beneficii, nu mai sta pe ganduri! Incepe usor, pregateste solul si planteaza de inceput soiuri care se ingrijesc usor si nu sunt foarte pretentioase! Plante, legume sau fructe care vor contribui la sanatatea ta, flori pe care iti va fi drag sa le ingrijesti...o activitate plina de beneficii, pe toate planurile!

Related posts

Trimite continutul

Add a comment

 

Articole asemanatoare